top of page

Frederick Arthur Bridgman Hayatı ve Eserleri

Güney Amerikalı doktor bir babanın oğlu olan Bridgman, 1847’de Tuskegee, Alabama’da doğdu. Daha beş yaşındayken sanatçı olmaya karar verdi.

1864-1865 yıllarında New York’ta bulunan Amerikan Bank Note şirketinde kariyerine teknik ressam olarak başladı. Brooklyn Art Association’da ve National Academy of Design’da da sanatsal çalışmalarını yaptı.1866’ta Paris’e giderek Ecole des Beaux-Arts'ta ressam ve heykeltraş olan Jean-Leon Gerome ile çalıştı. Onun hassas işçiliğinden, pürüzsüz yüzeylerinden ve Orta Doğu temalarına olan ilgisinden derinden etkilendi. 1873-74 yıllarında Mısır’a gitti ve gördüğü gezdiği yerlerden etkilenerek resimlerine de taşıdı. 1872 ve 1874 yılları arasında Kuzey Afrika'ya ilk yolculuğunu yaptı ve Cezayir ile Mısır arasındaki zamanını böldü. Orada yaklaşık üç yüz eskiz gerçekleştirdi, bu da daha sonra çeşitli yağlıboya tablolarının kaynağı oldu. 1870 ve 1880’li yıllarda bölgeye ziyaretler yaparak;  mimari parçalar, objeler, kostümler biriktirmek için izin aldı ve büyük bir koleksiyon oluşturdu. 1881'de, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Akademisi'ne üye olarak seçildi.

Tarihi önemi açısından en tanınmış imgesi, “Cezayir'deki bir Sokak Sahnesi”. Detayların birçoğu onun imza motifleri ve işaretlenmiş bir seyahat kaydı olarak düşünülebilir.

1888'te yolculuklarını anlatan büyüleyici bir seyahat anlatısı yazdı. 


Saygın bir kariyere imza atan Bridgman, Paris'te 1889 yılında Evrensel Sergisinde beş eser sergiledi ve ertesi yıl New York'taki Beşinci Cadde Galerileri'nde sergilenen dört yüz eserden oluşan bir solo sergiye katıldı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, kısmen borçlanma nedeniyle mali kayıplar yaşadı ve Paris'teki Boulevard Malherbes'deki lüks stüdyosunu satmak zorunda kaldı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Normandiya Fransa'ya yerleşti. 1928'te belirsizlik içinde hayatını kaybetti.

 

En önemli eserleri:

Terasta İki Kadın, Arap Avlusu, Yansımalar, Eğlence, Kuzey Afrika Kampı, Cami Kapısında, Kur, Kıyı Şeridi, Cezayir’de Bir Sokak, Berber, Bir Çerkes, Haremde Yaşam, Çiftçi, Elçi, Apollon Sirene’yi Kaçırırken, Kleopatra Terasta, Firavun Kızıldeniz’de, Mezarlıkta Kadınlar, Portakal Satıcısı, Cenaze, İspanyol Kadın, Portakal Satıcısı, Cezayir’de Sokak, Fas, Kahire, Kral David, Unutulan Üstat, Doğulu Güzel, Kuran Dersi, Kahvede Sohbet, Ahırdan Çıkış, Anne ve Çocuğu, Kıyıda Uzananlar, Dua, Biskra’da Su Yolları…

bottom of page