top of page

Nicolas Poussin Hayatı ve Eserleri

17. yüzyıldan beri sayısız büyük sanatçıya ilham kaynağı olan Poussin, 1593 yılında Normandiya’da Les Andelys yakınlarında doğdu. Daha çocuk yaşta iken resme ilgi duymaya başladı. 1612’de Paris’e giderek anatomiperspektif ve mimarlık eğitimi aldı. Nicolas Poussin'in öğretmenleri olarak ünlenen Flaman ressamları Ferdinand Elle ve George Lallemand'ın stüdyolarında çalışmaya başladı.

 

Fransız mimar Alexandre Courtois’in yardımıyla Kraliyet koleksiyonlarını inceledi. Özellikle İtalyan resim ve heykel sanatıyla ilgilendi. Bu arada  Raffaollo ile Giulio Romano’nun üslubunu inceledi.

1620'lerin sonlarına doğru sanatının çoğunu,Titian ve Venediklilerden esinlenerek mitolojiye ayırdı.

1630’da ilk resmi siparişi alarak San Pietro Kilisesine dinî bir tablo yaptı. Ertesi yıl San Luca Akademisi’ne üye seçildi. 1635’de Kardinal Richelieu’den önemli siparişler aldı.

1648'de, klasik manzara geleneğinin mihenk taşı haline geldi ve bir dizi manzara resmi yaptı.

Heykeltraş Francois Duquesnoy ve Domenichino'yla tanıştı. Joachim Von Sandrart'ın etrafında şekillenen mevcut Barok tarzına karşı gayrı resmi sanatçı akademisine katıldı. Louis XIII, ona ilk ressam unvanını verdi. Paris'te iki kraliyet şapeli için  ( Last Supper, Versailles ), Gobelins goblen fabrikası için sekiz çizgi film, Louvre için Herkül İşçiliği dizisi, Triumph için çeşitli resimler üretti.

Bazı resimlerinde bir masalcı yaklaşımı ile ele aldığı konuların duygusal anlatımını figürlerin hareketlerine yükleyerek tarihsel resim kavramına yeni bir katkıda bulundu. Renklerde, mantıkî bir uyum yaratır, tonlar sınırlı şekiller içinde dalgalanarak tablonun kompozisyonunu oluşturur.

Ömrünün son yıllarında ellerinin titremesi resim yapmasına engel oldu. 1665 yılında hayata gözlerini yumdu.

En önemli eserleri:

Et In Arcadia Ego, Çobanların Hayranlığı, Müjde, Musa’nın Bulunması, Dört Mevsim, Diogenes ile Peyzaj, Şairin İlhamı, Sabine Kadınlarının Tecavüzü, Flora İmparatorluğu, Kör Orion Yükselen Güneşi Arıyor, Kudüs’teki Tapınağın Yıkımı, Süleyman’ın Yargısı, İdeal Manzara, Masumların Katliamı, Neptün’ün Zaferi, Flora’nın Zaferi, Aşdod’daki Veba, Kutsal Aile, İsa’nın Bedeni Üzerine Laminasyon, Germanicus’un Ölümü, Aziz Erasmus’un Şehadeti, Venüs ve Adonis, Kefalos ve Aurora, Müneccim Tapınması, Kızıl Deniz'in Geçilişi, Kutsal Aile, Phokion’un Cenaze Töreni, Sonbahar, Bacchus Şenlikleri, Eliezer ve Rebeka, Scipio’nun İtidali…

bottom of page